Programma Natuur & Mentale Gezondheid 2019 (vol)
14 November 2019, Baarn
Op donderdagmiddag 14 november organiseert Stichting Green Mental Health in samenwerking met IVN Natuureducatie, LandschappenNL en Staatsbosbeheer e.a., de landelijke conferentie Natuur & Mentale Gezondheid 2019 in Kasteel Groeneveld In Baarn
Programmaschema 14 November 2019
14 November 2019
13.30 - 14.15 uur
Auditorium
Tetje Falentijn
Beleidsspecialist gezonde leefomgeving
Paneldiscussie groene leefomgeving
Het onderwerp Gezonde Leefomgeving komt steeds vaker terug in de visie van de Rijksoverheid. Het onlangs verschenen preventie-akkoord noemt de inzet van de fysieke leefomgeving als kans om Nederland gezonder te maken. Maar wat weerhoudt ons eigenlijk van het massaal inzetten van een zogenaamde ‘healing environment’? Tijdens de paneldiscussie gaan we hierover in gesprek met enkele experts op het gebied van preventie en fysieke leefomgeving. U stelt de vragen en er zal genoeg ruimte zijn voor interactie.
14.35 - 15.20 uur
Auditorium
Maurice Roovers
Projectleider duurzaam
De milieubarometer zorg: wat zegt die ons?
Waarom is de milieubarometer ontwikkeld ?
Wat doen we ermee ?
Wat zijn de eerste reacties ?
15.45 - 16.30 uur
Auditorium
Jolanda Maas
xx
Inzoomen op wetenschappelijk bewijs
xx
13.30 - 14.15 uur
Taets van Amerongenzaal
Sam Spiering & Bram van der Leden
Zorgondernemer, psycholoog
BijBram – Zorg kan anders
Samenvatting over de zorgboerderij en hoe het er hier in het dagelijks leven aan toe gaan. We combineren dagbesteding en behandeling. We gaan verder in op hoe dit bijdraagt aan de resocialisatie van de cliënten.
14.35 - 15.20 uur
Taets van Amerongenzaal
Koen Westen & Pim Peeters
Docent onderzoekers
Green Mental Health en herstel
Met de introductie van GMH in Nederland komt als vanzelf de vraag hoe GMH zijn weg gaat vinden in het Nederlandse zorglandschap. Om daar een start mee te maken wordt er in deze workshop gekeken naar GMH vanuit het perspectief van herstel in de GGZ.
15.45 - 16.30 uur
Taets van Amerongenzaal
Wout Nieuwenhuis & Carin de Cloe
Projectleider
Zorgend Landschap: hoe natuur mensen gelukkiger maakt
Via Zorgend Landschap werken wij met mensen met een zorg-vraag (specifiek: mensen met dementie op jonge leeftijd, jeugdhulp, mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt en vluchtelingen) aan landschapsbeheer en –onderhoud. Dit maakt hen gezonder, gelukkiger, actiever en zelfbewuster. In de workshop leggen we uit hoe we dat doen en geven we tips om dat zelf in de praktijk toe te passen.
13.30 - 14.15 uur
Huydecoperzaal
Peter Mol & Marja Vijn
Projectleider IVN (Peter) en Zorgcoördinator ZGR (Marja)
Grijs, groen en gelukkig
Afgelopen vijf jaar werkte IVN aan de vergroening van de ouderenzorg. Tientallen partners hebben stappen gezet: locaties zijn vergroend, medewerkers en vrijwilligers getraind en veel activiteiten georganiseerd. Alles met als doel om een glimlach op het gezicht van ouderen te krijgen en bij te dragen aan hun geestelijk welzijn. Een van de partners is ZGR, de ouderzorgorganisatie van Salland. Wat hebben we geleerd de afgelopen vijf jaar en wat betekent dat voor de toekomst?
14.35 - 15.20 uur
Huydecoperzaal
Miranda Verburg & Rutger de Graaf
Projectleider Gezonde Buurten Jantje Beton en Projectmedewerker Gezonde Buurten IVN
Geen presentatie maar project pitchen
Geen presentatie maar project pitchen en dan gaan we bij elkaar uitwisselen, shoppen en leentjebuur spelen.
Er lopen in Nederland talloze projecten om buurten gezonder te maken door combinaties van spelen, ontmoeten en natuur. Deze netwerkbijeenkomst is een jaarlijks terugkerend iets om elkaar te ontmoeten, van elkaar te leren en elkaar te helpen deze projecten nog succesvoller te maken.
15.45 - 16.30 uur
Huydecoperzaal
Karin van den Eshof, Veronica van der Meer – Smelt en Joke Calis – van den Abbeele
Vrijwilligers IVN Gooi en omstreken
Natuurbeleving voor mensen met een beperking
IVN Gooi heeft natuurbeleving voor mensen met een verstandelijke en een visuele beperking opgezet. Een zeer bijzondere doelgroep om natuurbeleving voor te ontwikkelen. Natuurbeleving die ook voor veel andere doelgroepen interessant is. Tijdens de workshop laten zij u zien hoe van het een het ander komt: van stenen op een akkertje, via Museum Hofland naar een geurenkabinet tot: hoe een link te leggen naar blinden en slechtzienden zonder verstandelijke beperking.
Trouwens: hoe is het om niet of weinig te kunnen zien? Enig idee? De dames hopen u op al deze gebieden te informeren!
13.30 - 14.15 uur
Van der Dussenzaal
Loek Hesemans
Senior adviseur natuur en gezondheidsbevordering
De gezonde groene metropool
Een gezonde groene metropool vraagt om beschikbaarheid van groen, aantrekkelijke groene verbindingen, voorzieningen en programmering. Bereikbaarheid, comfort en activiteiten zijn immers belangrijke factoren om een stadsbewoner naar het groen te trekken. De verschillende betrokken actoren (terreinbeheerders, gemeenten, zorg- en sportinstellingen, inwoners) hebben hier een eigen rol in. Wat zijn die rollen, hoe pakken we dat aan en hoe bewaren we de balans met rust en biodiversiteit?
14.35 - 15.20 uur
Van der Dussenzaal
Reinder Schepping & Freek Rebel
Projectleider
Reintegratie naar werk in het groen
Een presentatie over dagbesteding in het groen, bijkomende kansen en partijen. Doorstroom naar betaald werk. Samenwerkingen binnen Gemeenten
15.45 - 16.30 uur
Van der Dussenzaal
Aad Hendrickx
Initiatiefnemer en (werk)begeleider
Dagbesteding in de natuur: praktijkvoordelen voor cliënt en natuurbeheerder
In 2017 startte Natuurzorg Veluwe-Vallei met het bieden van dagbesteding in natuurgebieden aan mensen met ernstige psychische problemen, een vorm van autisme of een lichte verstandelijke beperking. Ik licht toe wat het werk in de praktijk oplevert voor deelnemers en natuurbeheerders. Verder komen kansen en uitdagingen voor de toekomst aan bod en ga ik in gesprek met aanwezigen over de mogelijkheden die zij zien voor een netwerk van kleinschalige natuurzorg-ondernemingen.
13.30 - 14.15 uur
Buitenprogramma start vanaf de begane grond
José de Jonge
Projectleider Natuur en Gezondheid
De Mantelzorgwandeling
IVN heeft de Mantelzorgwandeling ontwikkeld: een natuurbelevingswandeling voor vaak zwaar belaste mantelzorgers. Tijdens de wandeling ervaren mantelzorgers de ontspannende werking van de natuur. Deze middag staat de wandeling in het teken van loslaten. Tijdens deze workshop gaan we naar buiten. Daar is het loslaten in volle gang. Wat kunnen we van de natuur leren om in ons eigen leven beter los te laten? Met natuurbeleving activiteiten gaan we aan de slag. Een workshop met frisse buitenlucht, humor, verbondenheid en bewustwording.
14.35 - 15.20 uur
Buitenprogramma start vanaf de begane grond
Esther van Apeldoorn
Health Outdoor Coach
De natuur werkt mee: Hóe buiten benutten voor mentale gezondheid?
We gaan naar buiten! Vanuit wetenschappelijke onderzoeken zijn werkvormen ontstaan om de toegevoegde waarde van natuur te benutten in je behandeling, ter bevordering van de mentale gezondheid.
Dit is een kennismaking met een training die op maat voor professionals in je eigen organisatie vorm gegeven kan worden, waarbij jij en je collega’s leren bij welke klachten of symptomen je met je client naar buiten kunt gaan en vooral hóe je dat gaat doen.
15.45 - 16.30 uur
Buitenprogramma start vanaf de begane grond
Piet van Dijk
Vrijwilliger IVN Eemland
Excursie over het landgoed
IVN Eemland verzorgt deze middag een gezonde wandeling op het terrein van Kasteel Groeneveld. Bij weer en wind heeft dit prachtige terrein veel te bieden. Dus wandel mee en ontspan de geest!