Programma Natuur & Mentale Gezondheid 2019 (vol)

14 November 2019, Baarn

Op donderdagmiddag 14 november organiseert Stichting Green Mental Health in samenwerking met IVN Natuureducatie, LandschappenNL en Staatsbosbeheer e.a., de landelijke conferentie Natuur & Mentale Gezondheid 2019 in Kasteel Groeneveld In Baarn

Programmaschema 14 November 2019

14 November 2019

}

13.30 - 14.15 uur

Auditorium

Tetje Falentijn

Beleidsspecialist gezonde leefomgeving

Paneldiscussie groene leefomgeving

Het onderwerp Gezonde Leefomgeving komt steeds vaker terug in de visie van de Rijksoverheid. Het onlangs verschenen preventie-akkoord noemt de inzet van de fysieke leefomgeving als kans om Nederland gezonder te maken. Maar wat weerhoudt ons eigenlijk van het massaal inzetten van een zogenaamde ‘healing environment’? Tijdens de paneldiscussie gaan we hierover in gesprek met enkele experts op het gebied van preventie en fysieke leefomgeving. U stelt de vragen en er zal genoeg ruimte zijn voor interactie.

}

14.35 - 15.20 uur

Auditorium

Maurice Roovers

Projectleider duurzaam

De milieubarometer zorg: wat zegt die ons?

Waarom is de milieubarometer ontwikkeld ?
Wat doen we ermee ?
Wat zijn de eerste reacties ?

}

15.45 - 16.30 uur

Auditorium

Jolanda Maas

xx

Inzoomen op wetenschappelijk bewijs

xx

}

13.30 - 14.15 uur

Taets van Amerongenzaal

Sam Spiering & Bram van der Leden

Zorgondernemer, psycholoog

BijBram – Zorg kan anders

Samenvatting over de zorgboerderij en hoe het er hier in het dagelijks leven aan toe gaan. We combineren dagbesteding en behandeling. We gaan verder in op hoe dit bijdraagt aan de resocialisatie van de cliënten.

}

14.35 - 15.20 uur

Taets van Amerongenzaal

Koen Westen & Pim Peeters

Docent onderzoekers

Green Mental Health en herstel

Met de introductie van GMH in Nederland komt als vanzelf de vraag hoe GMH zijn weg gaat vinden in het Nederlandse zorglandschap. Om daar een start mee te maken wordt er in deze workshop gekeken naar GMH vanuit het perspectief van herstel in de GGZ.

}

15.45 - 16.30 uur

Taets van Amerongenzaal

Wout Nieuwenhuis & Carin de Cloe

Projectleider

Zorgend Landschap: hoe natuur mensen gelukkiger maakt

Via Zorgend Landschap werken wij met mensen met een zorg-vraag (specifiek: mensen met dementie op jonge leeftijd, jeugdhulp, mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt en vluchtelingen) aan landschapsbeheer en –onderhoud. Dit maakt hen gezonder, gelukkiger, actiever en zelfbewuster. In de workshop leggen we uit hoe we dat doen en geven we tips om dat zelf in de praktijk toe te passen.

}

13.30 - 14.15 uur

Huydecoperzaal

Peter Mol & Marja Vijn

Projectleider IVN (Peter) en Zorgcoördinator ZGR (Marja)

Grijs, groen en gelukkig

Afgelopen vijf jaar werkte IVN aan de vergroening van de ouderenzorg. Tientallen partners hebben stappen gezet: locaties zijn vergroend, medewerkers en vrijwilligers getraind en veel activiteiten georganiseerd. Alles met als doel om een glimlach op het gezicht van ouderen te krijgen en bij te dragen aan hun geestelijk welzijn. Een van de partners is ZGR, de ouderzorgorganisatie van Salland. Wat hebben we geleerd de afgelopen vijf jaar en wat betekent dat voor de toekomst?

}

14.35 - 15.20 uur

Huydecoperzaal

Miranda Verburg & Rutger de Graaf

Projectleider Gezonde Buurten Jantje Beton en Projectmedewerker Gezonde Buurten IVN

Geen presentatie maar project pitchen

Geen presentatie maar project pitchen en dan gaan we bij elkaar uitwisselen, shoppen en leentjebuur spelen.
Er lopen in Nederland talloze projecten om buurten gezonder te maken door combinaties van spelen, ontmoeten en natuur. Deze netwerkbijeenkomst is een jaarlijks terugkerend iets om elkaar te ontmoeten, van elkaar te leren en elkaar te helpen deze projecten nog succesvoller te maken.

}

15.45 - 16.30 uur

Huydecoperzaal

Karin van den Eshof, Veronica van der Meer – Smelt en Joke Calis – van den Abbeele

Vrijwilligers IVN Gooi en omstreken

Natuurbeleving voor mensen met een beperking

IVN Gooi heeft natuurbeleving voor mensen met een verstandelijke en een visuele beperking opgezet. Een zeer bijzondere doelgroep om natuurbeleving voor te ontwikkelen. Natuurbeleving die ook voor veel andere doelgroepen interessant is. Tijdens de workshop laten zij u zien hoe van het een het ander komt: van stenen op een akkertje, via Museum Hofland naar een geurenkabinet tot: hoe een link te leggen naar blinden en slechtzienden zonder verstandelijke beperking.
Trouwens: hoe is het om niet of weinig te kunnen zien? Enig idee? De dames hopen u op al deze gebieden te informeren!

}

13.30 - 14.15 uur

Van der Dussenzaal

Loek Hesemans

Senior adviseur natuur en gezondheidsbevordering

De gezonde groene metropool

Een gezonde groene metropool vraagt om beschikbaarheid van groen, aantrekkelijke groene verbindingen, voorzieningen en programmering. Bereikbaarheid, comfort en activiteiten zijn immers belangrijke factoren om een stadsbewoner naar het groen te trekken. De verschillende betrokken actoren (terreinbeheerders, gemeenten, zorg- en sportinstellingen, inwoners) hebben hier een eigen rol in. Wat zijn die rollen, hoe pakken we dat aan en hoe bewaren we de balans met rust en biodiversiteit?

}

14.35 - 15.20 uur

Van der Dussenzaal

Reinder Schepping & Freek Rebel

Projectleider

Reintegratie naar werk in het groen

Een presentatie over dagbesteding in het groen, bijkomende kansen en partijen. Doorstroom naar betaald werk. Samenwerkingen binnen Gemeenten

}

15.45 - 16.30 uur

Van der Dussenzaal

Aad Hendrickx

Initiatiefnemer en (werk)begeleider

Dagbesteding in de natuur: praktijkvoordelen voor cliënt en natuurbeheerder

In 2017 startte Natuurzorg Veluwe-Vallei met het bieden van dagbesteding in natuurgebieden aan mensen met ernstige psychische problemen, een vorm van autisme of een lichte verstandelijke beperking. Ik licht toe wat het werk in de praktijk oplevert voor deelnemers en natuurbeheerders. Verder komen kansen en uitdagingen voor de toekomst aan bod en ga ik in gesprek met aanwezigen over de mogelijkheden die zij zien voor een netwerk van kleinschalige natuurzorg-ondernemingen.

}

13.30 - 14.15 uur

Buitenprogramma start vanaf de begane grond

José de Jonge

Projectleider Natuur en Gezondheid

De Mantelzorgwandeling

IVN heeft de Mantelzorgwandeling ontwikkeld: een natuurbelevingswandeling voor vaak zwaar belaste mantelzorgers. Tijdens de wandeling ervaren mantelzorgers de ontspannende werking van de natuur. Deze middag staat de wandeling in het teken van loslaten. Tijdens deze workshop gaan we naar buiten. Daar is het loslaten in volle gang. Wat kunnen we van de natuur leren om in ons eigen leven beter los te laten? Met natuurbeleving activiteiten gaan we aan de slag. Een workshop met frisse buitenlucht, humor, verbondenheid en bewustwording.

}

14.35 - 15.20 uur

Buitenprogramma start vanaf de begane grond

Esther van Apeldoorn

Health Outdoor Coach

De natuur werkt mee: Hóe buiten benutten voor mentale gezondheid?

We gaan naar buiten! Vanuit wetenschappelijke onderzoeken zijn werkvormen ontstaan om de toegevoegde waarde van natuur te benutten in je behandeling, ter bevordering van de mentale gezondheid.
Dit is een kennismaking met een training die op maat voor professionals in je eigen organisatie vorm gegeven kan worden, waarbij jij en je collega’s leren bij welke klachten of symptomen je met je client naar buiten kunt gaan en vooral hóe je dat gaat doen.

}

15.45 - 16.30 uur

Buitenprogramma start vanaf de begane grond

Piet van Dijk

Vrijwilliger IVN Eemland

Excursie over het landgoed

IVN Eemland verzorgt deze middag een gezonde wandeling op het terrein van Kasteel Groeneveld. Bij weer en wind heeft dit prachtige terrein veel te bieden. Dus wandel mee en ontspan de geest!

Onze Partners

Share This