Programma Natuur & Mentale Gezondheid 2021
30 September 2021, online vanuit Berkel Enschot
Op donderdag 30 september organiseert Stichting Green Mental Health in samenwerking met Stichting Nature For Health, IVN, Van Helvoirt Groenprojecten en Uitgeverij Boom – De Tijdstroom het online congres Natuur & Mentale Gezondheid.
30 September 2021
abstract van de presentatie lezen? → klik op het rode plusje rechts van de titel
13.00 - 13.10 uur
Rob Wolters en Renske Visscher (dagvoorzitters)
Executive Nature For Health (NFH) | Directeur IVN
Opening door dagvoorzitters
Monique Timmermans draagt voor uit eigen werk
uit “Natuurlijk gedacht, Brabanste Kempen”: Merci Beaucoup
13.10 - 13.35 uur
Jolanda Maas en Koen Westen
Onderzoeker VU-MC | Docent Avans
Green Mental Health – Van beweging tot boekpresentatie
Tijdens de presentatie zal een introductie gegeven worden op de effecten van GMH op de mentale gezondheid, de waarde ervan voor de ggz en de mogelijkheden om GMH te implementeren in de ggz en het sociaal domein.
13.35 - 14.00 uur
Njord Pattiasina
Directeur Nudge
Samen een Blokje Omdenken
In de presentatie ga ik in op het initiatief Samen een Blokje Omdenken van Nature for Health, Lentekracht, Vrije Universiteit Amsterdam en Nudge. Hiermee beogen wij stress en eenzaamheid te reduceren bij millennials met kans op mentale problemen. Samen een Blokje Omdenken is erop gericht om deze millennials in contact te brengen met de natuur, omdat die bewezen positief effect heeft op mentale gezondheid. Onze aanpak hebben wij samen met de doelgroep ontwikkeld met steun van onder meer het Ministerie van VWS. We werken samen met onderwijsinstellingen en organisaties in het hele land.
14.00 - 14.25 uur
Bram van der Leden en Ben Bruurs
Zorgondernemer bij Bram | Ondernemer (zorg) varkenshouder/boer
Groene rehabilitatie voor jonge werknemers met een burnout
Doorwikkeling van zorglandbouw met innovatieve samenwerkingsverbanden. Dit in combinatie van zorgmodel dat werkt en normaliseert en socialiseert gebaseerd op ervaring en bedacht en ontwikkeld met gezond boerenverstand.
14.25 - 14.50 uur
Aad Hendrickx
Eigenaar en werkbegeleider Natuurzorg Veluwe-Vallei
De kracht van de natuur als werkplaats voor mensen met psychische klachten
Bij Natuurzorg Veluwe-Vallei werken mensen met een psychische kwetsbaarheid in natuurgebieden. Aan bod komen de ijzersterke elementen die het werken in de natuur te bieden heeft voor de participatie van deze groep. Verder gaan we in op de aard van de werkzaamheden, samenwerkingspartners en kansen voor het ontwikkelen van nieuwe groepen in andere regio’s.
14.50 - 15.20 uur
PAUZE
15.20 - 15.45 uur
Reinder Scheppink en Freek Rebel
Projectleider Kwintes | Programmamanager Stadsruimte gemeente Almere
Werken in het groen
Een introductie over dagbesteding in het groen, bijkomende kansen en partijen. Doorstroom naar betaald werk. Samenwerkingen binnen Gemeenten. Integrale aanpak groen, schoon en sociaal domein.
www.groenenmeer.nl / www.almere.nl
15.45 - 16.10 uur
Hein van den Hurk
Directeur Stichting Het Werkt
Stadslandbouw als middel en metafoor: hoe mensen groeien en elkaar versterken in een natuurlijke omgeving.
Stadslandbouw spreekt heel diverse doelgroepen aan en is een goed instrument om een dynamische, inspirerende en sociaal inclusieve omgeving te realiseren. Een collectieve tuin biedt veel mogelijkheden voor activiteiten rondom voeding, gezondheid en educatie en tot samenwerking met maatschappelijke organisaties en bedrijven. In deze presentatie bespreken we het concept zoals we dat de afgelopen jaren bij GroeiTuin013 hebben ontwikkeld, de sociaal-maatschappelijke impact die de tuin heeft en wat er nodig is om een dergelijk project te realiseren en duurzaam te verankeren.
16.10 - 16.35 uur
Roald Pijpker
Promovendus Wageningen University and Research
Buitenpsychologie voor jonge werknemers met een Burn-out: een Effect- en Procesevaluatie van de Natuur als Behandelruimte
In de presentatie presenteer ik de (voorlopige) resultaten van het lopende promotieonderzoek gericht op buitenpsychologie voor jonge werknemers met een burn-out. De presentatie is informatief en interactief van aard, met ruimte voor een dialoog met de deelnemers.
16.35 - 17.00 uur
Niels Reinders en Hugo Voortman
Oprichter, bestuurder Stichting Somnium begeleiding | Coördinator groene-zorg Stichting Somnium begeleiding
Interactief gesprek met Rob Wolters of de Groene Kans
17.00 - 19.05 uur
PAUZE
19.05 - 19.30 uur
Frits Bovenberg, Rob Wolters en Renske Visscher & gasten
Initiatiefnemer Green Mental Health | Executive Nature For Health (NFH) | Directeur IVN
De groene GGZ
De groene GGZ is een nieuw landelijk project, gestart in april 2021. Op initiatief van NFH, IVN en green mental health. Tijdens dit blok geven wij een update over de voortgang van het project. Welke instellingen doen mee? Wat gaan we samendoen? Hoe kunnen we groene wereld en zorg nog meer verbinden? Etc.
19.30 - 19.55 uur
Loek Hesemans en Liza van Velzen
Senior adviseur gezondheid en natuurlijk fit en netwerkadviseur Alles is gezondheid | Boswachter Staatsbosbeheer in Brabant en bewoonster van een Tiny House
De natuur beter benutten voor gezondheid en fitheid, ervaringen vanuit terreinbeheer
Om de natuur optimaal te kunnen benutten voor de gezondheid kan het nuttig zijn voor zorgprofessionals in grote lijnen op de hoogte te zijn van het werk van de terreinbeheerders. Het kan de samenwerking immers bevorderen als je weet wat er speelt in de wereld van het terreinbeheer. Initiatieven en projecten op het gebied van natuur en gezondheid hebben hierdoor meer kans van slagen.
19.55 - 20.20 uur
Jaap van der Stel
Lector GGZ Hogeschool Leiden
Werken aan veerkracht
De ontwrichting van het klimaat en de gestage vernietiging van de natuur hebben nu / komende decennia ingrijpende gevolgen voor gezondheid en (mentaal) welzijn.
Behoud van onze (mentale) veerkracht is cruciaal om te overleven, én weerstand te bieden tegen deze bedreigingen.
20.20 - 20.30 uur
Afsluiting
Monique Timmermans draagt voor uit eigen werk
uit “Natuurlijk gedacht, De Groote Heide”: Badeend